15 Mayıs 2011 Pazar

Afyon-Sandıklı-Hüdai Termal Turizm Merkezi

Sandıklı Hüdai Kaplıcaları, İşletme, Termal Otel ve Eski Otel olarak faaliyet vermektedir. Tesislerde; İşletme bölümü tatil köyünde 143 Banyolu, 122 Banyosuz ve yaz sezonlarında faaliyete giren çadır kent bulunmaktadır.

Termal Otel ve Küçük Otel tesislerinin toplam 1900 yatak kapasiteli bulunmakta, kadın erkek ayrı olmak üzere Kardelen Çamur Banyoları, Eski Çamur Banyoları, Kür Merkezi (Su Banyosu, Çamur Banyosu, Türk Hamamı), Açık ve Kapalı Yüzme Havuzları, Kükürtlü havuzlar, çeşitli Termal sular, 24 adet saatlik orkide aile banyoları, atari ve oyun salonu, güzellik salonu, toplantı salonu, disko, marketler, turistik eşya reyonları, Kuaför, Kasap, Kahvehane, fırın ve Restorant, Jimnastik salonu, Yürüyüş Parkurları, Futbol sahası ve masaj ile hizmet vermekte olup, Yeşil alanlar, piknik ve mesire alanları, Dinlenmek için açık hava parkları ile tesislerimiz hizmet vermektedir.

Çamur Banyoları:
Sandıklı Hüdai Kaplıcasını diğer kaplıcalardan ayıran en önemli farkı ünü dünyaya yayılmış olan çamur banyolarıdır. Kaplıcanın şifalı suları, 500 m. devam eden jeolojik bir çatlağın değişik yerlerinden kaynar. Sandıklı şifalı çamurları, özel şekilde hazırlanan toprağın, yaklaşık 68 derecelik şifalı su ile karıştırılması ile elde edilir. Böylece ortalama 45 derece sıcaklıkta bir çamur ortaya çıkar.

ÇAMUR BANYOSU NASIL YAPILIR?

Bu toprak, kaplıca yakınlarından sağlanan çok az kumlu kızıl bir kildir. Çamur banyosu küvetini 30 cm kalınlığında dolduran kil, üzerine de geçirilen sıcak kaplıca suyu ile çamur haline getirilerek ve ayrıca ayakla çiğnenerek banyoya hazır hale getirilir. Sıcak kaplıca suyu çamurun üzerine 3-5 cm. kalınlığında bir süre bekletildikten sonra kesilerek küvetten tamamen akıtılmaktadır. Daha sonra kürekle açılan çamurun içerisine hasta başı dışarıda kalacak şekilde uzanmakta ve üstü çamur ile örtülmektedir. Belirli bir süre (10-15 dakika) çamur içerisinde kalan hasta için günde bir kez bu işlem uygulanmaktadır. Bu çamur banyosunun, her türlü romatizmal hastalıklarda, nevralji, nevrit, polinevrit, kırık, çıkık, çocuk felçlerine ve kadın hastalıklarında faydalı olduğu doktor raporlarıyla onaylanmıştır

Hüdai Kaplıcaları Suyun Özellikleri:
Kimyasal sınıflandırılması; sülfat, bikarbonat, sodyum, kalsiyum ve ayrıca bromür, karbondioksit, arsenik ve radonlu olarak yapılmıştır. Suyun içerisinde potasyum, amonyum, magnezyum, demir, alüminyum, mangan gibi katyonlar ile klorür, nitrat, iyodür, hidrofosfat ve hidrokarbonat gibi anyonlar bulunmaktadır. Ayrıca metasilikat asidi ile gazlardan serbest karbondioksite rastlanılmıştır. Isısı 62o ile 68o arasında değişmektedir. Radyoaktivitesi 13 ile 25 arasında değişmekte olup, pH değeri 6,6 veya 7′dir

Kaplıcada bulunan tesisler:
Doğal Çamur Banyoları
Termal Havuzlar
Tabii Saunalar
Türk Hamamı
Masaj Salonları
Güzellik Merkezi - Kuaför
Bilardo, Masa Tenisi, Oyun Salonu, Alışveriş Merkezi
Bisiklet Parkuru, Basketbol Sahası, Yürüyüş Parkurları

Sandıklı Kaplıcalarından, su banyosu, çamur banyosu ve buğu (sauna) olarak yararlanılır. Buğu banyoları bölümü, erkek ve kadın banyoluklarından oluşur. Ayrıca kaplıcada yer alan sıcak su içmeleri de insanların hizmetine sunulmuştur.

Sandıklı Hüdai Kaplıcalarının İyi Geldiği Hastalıklar:

1- Romatizma
2- Nevralji (Sinir boyunca yayılan iltihaplar)
3- Nevrit (Sinir ucu iltihapları)
4- Polinevrit (Birden fazla sinirin iltihapları)
5- Tendinit (Tenden iltihabı)
6- Periartrit (Eklem zarı iltihabı)
7- Artroz (Eklem kireçlenmeleri)
8- Romatoit Artrit (ateşli romatizma hastalıkları)
9- Selülit(Yumuşak doku romatizması)
10- Siyatik (Siyatik sinirinin sıkışması)
11- Spondilit (Omurganın kireçlenmesi)
12- Mialji (Kas ağrıları)
13- Kadın hastalıkları (Kronik dönemlerde)
14- Polio Sekeli (Çocuk felci sekeli)
15- Hemipleji (Vücudun bir yerinin felci)
16- Parapleji (Her iki alt ekstremitenin ‘her iki alt bacağın’ felci)
17- Kırık çıkık sekelleri, kazalardan ve ameliyatlardan kalan sekeller
18- Ruhi yorgunluklar, dimağ yorgunluğu
19- Bağırsak hastalıkları
20- Böbreklerde taş ve kumların düşürülmesi.


Sandıklı kaplıcalarında yapılan tedavi doktor kontrolünde olmaktadır. Kaplıcadaki otelde, doktor ve sağlık personeli hizmet vermektedir.

Sandıklı Hüdai Kaplıcalarına Ulaşım:

Afyon Antalya Karayolu 65. km

Sandıklı Hüdai Kaplıcalarına kara ve çevre illerdeki hava yolu ile ulaşım mümkündür. Sandıklı konum olarak İç Ege’de, Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerimizin kesiştiği bir noktada yer alır. Afyon ilinin 60 km güneyinde yer alan Sandıklı’ya yurdumuzun birçok yerinden ulaşım olanağı vardır.

Sandıklı, yurdumuzun kuzey ve güney bağlantısını sağlayan Ankara-Antalya ve İstanbul-Antalya karayolu üzerinde bulunur. Ayrıca Sandıklı’ya tren yolu ile de ulaşmak mümkündür. Sandıklı’nın 8 km güney-batısında yer alan kaplıcaya, Sandıklı’dan sürekli olarak ( 07.00 - 24.00 saatleri arasında ) belediye otobüsleri çalışmaktadır.


Sandıklı’nın 100 km güneyinde yer alan Isparta’daki Süleyman Demirel Hava Limanından da hava yolu ile Sandıklı’ya ulaşılabilir.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder